Hur väljer man modellportfölj?

Hur väljer man modellportfölj?

Börssignaler erbjuder flera olika portföljmodeller att välja mellan. Men hur väljer man? Och varför finns det flera egentligen? Det tänkte jag utveckla litet i det här blogginlägget.

Varför finns det flera olika portföljmodeller?

Teamet som ligger bakom Börssignaler drivs av ett brinnande intresse för att slå börsen med våra investeringar. Vår erfarenhet av marknaden sträcker sig långt tillbaka. När vi utvecklade den första modellen baserad på hur vi gjorde själva, så blev resultatet en högintensiv modell med daglig handel, den som idag kallas Avancerad Sverige. Man kan kalla det för en tradingmodell med tanke på den höga köp- och säljaktiviteten under hela börsens öppettid, till skillnad från en investeringsmodell som skulle vara mer långsiktig. Många kunder påpekade också svårigheten i att följa modellen fullt ut på grund av just de många signalerna. Därför utvecklade vi därefter modeller som handlar endast vid månadsskiften. 

Det kan dock vara svårt att välja mellan alla portföljmodeller. Inte bara har de olika krav och förutsättningar, utan de har också historiska resultat som skiljer sig åt. Jag hoppas med detta inlägg kunna kasta litet ljus över hur man kan välja.

Hur kan man välja mellan portföljmodeller?


Tid
Den första frågan man skall ställa sig är: Hur mycket tid vill och kan du lägga på dina aktieinvesteringar? 

Även om Börssignaler kan hjälpa till att väsentligt dra ned på framförallt tiden som går åt till att analysera alla aktier, så måste ändå tidsåtagandet vara realistiskt. Om du vill uppnå liknande resultat som våra portföljmodeller så måste en viss tid läggas. Om du inte har möjlighet att gå ifrån flera gånger under dagen varje dag för att ägna dig åt aktiehandel kan jag direkt säga: Glöm de dagliga modellerna!

Visserligen kan man handla dagliga köp & sälj varje dag vid börsens stängning eller nästföljande öppning, men det är ett stort åtagande att varje dag under årets alla arbetsdagar, ha beredskap att lägga aktieordrar vid en viss tidpunkt.

Kapital
Återstår då de månatliga modellerna. Här har vi flera att välja på. Börja med att ställa dig själv denna fråga: Hur stort kapital har jag att investera? Eftersom våra modeller jobbar med en minsta investering i varje enskild aktie och sedan bygger upp en portfölj med ett visst antal aktier, så sätter storleken på dina besparingar begränsningar för vilken portföljmodell du kan följa. Minsta kapital som krävs för respektive portföljmodell kan du se i tabellen nedan.

[table id=12 /]


Kunskap
För alla modeller krävs att du har ett konto hos en mäklare eller en bank. Du bör också vara bekant med hur orderläggning sker och hur man handlar aktier. För småbolagsmodellen bör man vara litet mer än bara bekant med hur orderläggning sker och hur aktiehandel går till. Detta eftersom marknadsdjupet kan vara litet i småbolag. Ett litet marknadsdjup innebär att det finns litet intresse att handla aktien på börsen. Det kan kräva extra bevakning och handpåläggning vid handel. Det är dock sällan ett problem då småbolagsmodellen filtrerar bort de bolag som inte har vad vi bedömer som tillräcklig likviditet för våra kunder.

Övrigt
Om du har fler än en modell kvar efter att ha sållat med ovanstående faktorer så är det helt enkelt en fråga om preferenser. På en grundläggande nivå kan man säga att det alltid är bättre att eftersträva en modell med så många innehav som möjligt. Detta för att minimera påverkan på avkastningen av t.ex. en vinstvarning i ett enskilt bolag. Ju fler ägg i korgen, desto bättre. Sedan återstår din bedömning av t.ex. vilken marknad som du tror har bäst förutsättningar framöver. Tänk också på att våra modeller är generiska, det vill säga de är inte anpassade efter dina förutsättningar. Den anpassningen måste du själv göra. Exempel på en metod kan vara att bara investera en del av ditt kapital enligt vår modell. Som alltid så gäller att historiskt resultat inte är någon garanti för framtida resultat.

Våra portföljmodeller hjälper dig med urval av aktier, tajming av köp och sälj, samt marknadsexponering och hantering av förlustrisk. Vi tror därför de kan passa många.

LYCKA TILL!

Fredrik Wilkens

Fredrik Wilkens

Delägare

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Lämna en kommentar

Hur väljer man modellportfölj?

Scroll to Top